ההיסטוריה של השוקולד
לשוקולד המודרני גלגולים רבים.
שוקולנד שמחה להציג בפניכם סקירה מקוצרת ומהירה על ההיסטוריה של השוקולד.
את הגרסה הראשונית ביותר של השוקולד, נמצא בפולי עץ הקקאו שמקורו במרכז ודרום אמריקה. מקור המלה "קקאו", הנה בשפת המאיה/המונח הבוטאני של עץ הקקאו הוא:Theobroma cacao ופרושו – 'משקה האלים'.
חוקרם מעריכים כי השוקולד עתיק אף יותר, ומגיע עד לתרבות האולמק, שקדמה למאיה. בני המאיה נהגו להכין משקה מר וסמיך שנכתש מזרעי הקקאו שנקרא "צ'וקולטל",ומכאן מקור השם שהשתמר עד לימינו אנו - שוקולד. צריכת הקקאו ומיקומו כמרכיב מרכזי בחיי התרבות נמשכה על- ידי בני האינקה דרך התרבות באירופה ועד לימינו אנו.
השוקולד מגיע לאירופה
במאה ה- 16, כריסטופר קולומבוס היה האירופאי הראשון שגילה את הקקאו. במסעו האחרון נתקלו קולומבוס ואנשי ציוותו בקנו גדול מלא בסחורות של הילידים ליד חופי הונדורס ובתוך כך גם פולי קקאו שלא זכו לתשומת לב מיוחדת מצידו של מלך ספרד, בגלל אוצרות חשובים יותר כזהב וחפצי ערך אחרים שהיו טובים יותר למסחר.
הכובש הספרדי הרננדו קורטז היה זה שגילה את ערכם המסחרי של הפולים היקרים והביא אותם עימו כשחזר לספרד. קורטז, שהחל במסעותיו בחיפוש אחר פרסום ועושר בעולם החדש, עשה את דרכו לעיר הבירה האצטקית כדי לראות במו עיניו את עושרו המפורסם של מלך האצטקים – מונטזומה. מונטזומה האמין כי קורטז הוא סוג של אל בשל צבע עורו, שלפי האגדה אמור להתגלות למונטזומה, וזה האחרון כיבד את אורחו במשקה האהוב עליו. במהלך אכזרי ניצל קורטז את הערצתו של מונטזומה אליו וכבש עם חייליו את מכסיקו. הוא השתלט על בירת האצטקים ובין השלל הרב נמצאו חדרי אחסון מלאים בזרעי קקאו. עם חזרתו לספרד העמיס את ספינותיו בפולי קקאו ובציוד להכנת משקה קקאו, שהפך לאופנתי בקרב עשירי ספרד תוך זמן קצר.
תמורות השוקולד בספרד
הספרדים פיתחו גרסה משלהם של משקה הקקאו, כזו שתתאים יותר לחיך הספרדי. המשקה הוגש חם בתוספת קינמון, אגוז מוסקט, סוכר, וללא צ'ילי, כנהוג במקור. הספרדים הבינו את ערכו התרבותי הכלכלי והקולינארי של הקקאו ונטעו מטעי קקאו במרכז ודרום אמריקה ובמשך כ- 100 שנה שמרו את מרשם המשקה המיוחד בסוד, בגבולות ספרד.
השוקולד מתפשט לכל אירופה
הבלעדיות הספרדית על הקקאו נפרצה על ידי תייר איטלקי שטייל במרכז אמריקה ונחשף לדרך בה המקומיים מכינים את המשקה וכך הגיע השוקולד גם לאיטליה. צרפת נחשפה לסוד הקקאו בתחילת המאה ה- 17 כאשר צאצאי המלוכה הספרדית והצרפתית נישאו ואלה האחרונים הביאו לצרפת נדוניה יקרה - ארגזים ובתוכם פולי קקאו. חצר המלכות הצרפתי מיהרה לאמץ את המשקה האקזוטי החדש, שחלחל לאיטו אל טירות עשירי צרפת. בשלהי המאה ה-17 אספקת הקקאו לשוק הצרפתי גברה עקב הקמת קולוניות צרפתיות בקובה והאיטי שם נטעו עצי קקאו שהיו רכושם של הממלכה הצרפתית.
ההולנדים ייבאו את פולי הקקאו מאמריקה בתחילת המאה ה-17 ובאמצע המאה הגיע הקקאו גם לגרמניה ואנגליה, שם הפך המשקה פופולרי בקרב האצולה ובאנגליה החלו לצוץ "בתי-שוקולד" רבים. נטיעה של עצי קקאו בהודו ובקולוניות אירופיות נוספות הביאו לתפוקה ותפוצה מוגברת, ירידה חדה במחירי הקקאו באירופה ובעולם, ונגישות הקקאו להמונים.
השוקולד המודרני
בתעשיית השוקולד בת זמננו, יצרני השוקולד קולים את פולי הקקאו, שמעניקים להם טעם משתנה בהתאם לזמן הקליה, קליפתם מוסרת ואת הפנים מרסקים לגושים קטנים המכילים שני מרכיבים עיקריים: מוצקי קקאו וחמאת קקאו. על מנת ליצור שוקולד איכותי ביותר חובה להפריד תחילה את המרכיבים האלה.
את השוקולד המודרני אנו זוכים לאכול בזכות מספר כימאים ויצרני שוקולד שיצרו פיתוחים חשובים בהיסטוריית ההתפתחות של השוקולד:
הפרדת חמאת הקקאו ממוצקי הקקאו
קונרד ואן הוטן – כימאי הולנדי שפיתח בתחילת המאה ה- 19 מדחס הידרואלי המפחית את אחוזי חמאת הקקאו בפול ב-54% והתוצאה- קקאו איכותי הניתן להמסה במים ולערבוב מחדש, כך שנוצר נוזל שוקולד איכותי שנמזג לטבליות ושווק להמונים, עד לימינו.
שוקולד למאכל
כעשרים שנה מאוחר יותר להמצאה של ואן הוטן, ג'וזף פריי ייצר את השוקולד למאכל. חברת הרוקחות המשפחתית של אביו התעניינה בסגולותיו הרפואיות של השוקולד. לרשותם עמד כל הציוד הנדרש לחמם, למדוד ולערבב את המרכיבים. משפחת פריי היו הראשונים להציג את קופסאות השוקולד האישי לכבוד יום האהבה הנוצרי, הוולנטיין. בתחילת המאה ה-20 חברה משפחת פריי למשפחת קדבורי וכיום זוהי אחת מחברות הגדולות בעולם לייצור שוקולד באנגליה ובעולם כולו.
קראו עוד על שוקולד ובריאות מאחר ומחקרים מהתקופה האחרונה אכן מראים שבשוקולד המובחר ישנם מרכיבים בריאותיים רבים.
הוספת אבקת חלב
דניאל פטר, יצרן דברי מתיקה שוויצרי, ייצר ושיווק בסוף המאה ה-19 את שוקולד החלב הראשון, אחרי שנעזר באבקת החלב שפיתח הכימאי אנרי נסטלה. אבקת החלב בשוקולד הפחיתה את כמות ליקר השוקולד במוצר, כך שהוא הוזל משמעותית הן בייצור והן במחיר המוצר הסופי ללקוח.
קראו עוד על שוקולד חלב ועל סוגי השוקולד השונים.
יצירת מרקם חלק
רודולף לינדט השווייצרי המציא תהליך בו משתמשים עד היום, הסוחט את פולי הקקאו לתערובת בעלת מרקם חלק ואחיד. חלקיקי החלב והסוכר שבתערובת השוקולד נטחנים לחלקיקים זעירים במיכל דמוי מערבל בטון המלא בכדורי מתכת. בדומה לזמן קליית פולי הקקאו, גם למשך פעולה זו יש השפעה קריטית על איכותו של תוצר השוקולד הסופי. חברת לינדט ידועה כיום בכל העולם בשל השוקולד השווייצרי המובחר שלה.