שוקולד
שוקולד
טובלרון, שוקולד לבן, פרלינים, בונבוניירות, שוקולד כהה, שוקו חם, שוקולד מריר, שוקולד חלב, שוקולד בטעמים שונים או שוקולד עם שקדים ובאגוזים. בתעשיה או בייצור בוטיק, כחטיף בפני עצמו טעם גלידה או או כמרכיב מלכותי בעוגות ומוצרי מאפה. שוקולד מעולה המיובא משוויץ, צרפת, איטליה או אנגליה. שוקולד מובחר ארוז בחפיסות או עטוף בעטיפות מהודרות, או חטיף מיני -שוקולד שנטעם על מנת לספק תשוקה של רגע. באמריקה תמצאו שבבי שוקולד בעוגיות השוקולד צ'יפס המסורתיות או הבראוניז, הצרפתים מכינים איתו סופלה מלכותי ולספרדים שוקו חם סמיך ומתוק המוגש לרוב עם צ'ורוס. הבלגים מתגאים בשוקולד המקופד והאיכותי שלהם, ואצלנו כמו אצל כל בני האדם – שוקולד הוא בעיקר..זכרון. זיכרונות ילדות מתוקים – בבית אצל סבא, כ'שוחד' מאמא להתנהגות טובה, או מתנה מהדודה בכל ביקור.
שוקולד שימש כמושא תשוקתם של מגלי ארצות וצביאים דגולים, היווה השראה לאמנים ויוצרים, ושינה את פני תרבות הצריכה המודרנית בעולם כולו. הכימיקלים והמרכיבים בשוקולד שימשו לאורך ההיסטוריה לענפי הקוסמטיקה ולרפואה ולאחרונה, מחקרים מוכיחים כי שוקולד הינו אנטי-דכאוני ויעיל כנגד שיעול וכי צריכה מבוקרת של שוקולד עושה חסד עם הבריאות וכי צריכה של 25 גר' ליום מפחיתה משמעותית את הסיכוי ללקות במחלת לב.
שוקולד, בכל צורה, איך שלא נסתכל עליו, או נטעם אותו, הינו הרבה יותר מאשר פצצת קלוריות .שוקולד עבורנו הוא מקור נחמה. מתנת אוהבים. תאווה בלתי נשלטת.
רוצים לדעת על ההיסטוריה של השוקולד?
ערך תזונתי
בדומה לדברי מתיקה אחרים, אכילת שוקולד גורמת לשחרור אנדורפינים הגורמים לתחושות של הנאה ועונג. שוקולד מכיל אמפיטמינים המכונים בשם "סם האהבה". על פי מחקרים, לחומרים אלה השפעה ניכרת על 'מרכז ההנאה' במוח והם גורמים לתחושת התעלות כמו גם התרגשות והתעוררות מינית. לחומרים כימיים אלה ואחרים כמו קפאין, הקיימים בשוקולד, השפעות פיזיות שכנראה הופכים את השוקולד למוצר מבוקש בעולם כולו.
למידע נוסף על הקשר בין שוקולד ובריאות
תהליך ייצור
פולי הקקאו מותססים בין 3 ל-9 ימים. בזמן התסיסה הטמפרטורה בסביבת הפולים עולה, צבעם משתנה לחום והם מתחילים לקבל את הטעם האופייני להם. ממטרת הליך התסיסה היא להפחית את מרירות הפולים להשמיד חיידקים. לאחר מכן מיובשים הפולים בשמש, מנוקים משאריות הפולים, ונקלים בגלילים חלולים במשך כשעתיים מעל 100 מעלות. בתהליך זה הפולים מקבלים צבע חום כהה, ואת הארומה האופיינית להם. לאחר מכן עוברים פולי הקקאו תהליך כתישה וניפוי, טחינה, וכתוצאה מהחום הנוצר בתהליך זה נוצר נוזל המכונה 'ליקר שוקולד', המורכב מ כ-50% חמאת קקאו וכ-50% מוצקים אחרים.
ליקר השוקולד נלחץ בין מכבשים הידראוליים וכתוצאה מכך נפלט חלק מהשומן בפולים, הידוע כחמאת קקאו. חמאת הקקאו היא שומן יציב, שאינו מתחמצן ועמיד לאורך זמן, מה שמקנה לשוקולד עמידות לאורך זמן.
על מנת להגיע למוצר הסופי, מערבבים ליקר שוקולד שלא עבר תהליך של לחיצה וסחיטה יחד עם חמאת הקקאו שנוצרה בתהליכים קודמים, עם סוכר ותוספות שונות. העיסה שנוצרה מועברת למכונה בה היא עוברת תהליכי ערבול, לישה וחבטה במשך ימים עד שבוע. תהליך זה מוריד משמעותית את רמת החומציות שבשוקולד ומעדן את טעמו וקובע את מרקם השוקולד ואווריריותו. לאחר מכן העיסה עוברת תהליך טמפרור בו מחוממת ומקוררת העיסה מספר פעמים על מנת לתת לשוקולד את הברק והחלקות האופייניים לו ולבסוף, העיסה מקוררת בתבניות ונחתכת לטבליות בגדלים שונים.
זני קקאו
בתעשיית השוקולד משתמשים בשלושה זנים עיקריים – פורסטו ,קריוליו, טריניטריו.
הפורסטו הינו זן משובח ופורה במיוחד שמהווה 80% מכלל יבולי הקקאו בעולם. הקריולו , שפוליו ניחנים בטעם משובח ומעולה משמש להשבחת פולי הפורסטו . טרינטריו הינו זן כילאיים בין הפוסרטו לקריולו.
קראו עוד על זני קקאו וחשיבותם ליצירת שוקולד איכותי
כמה עובדות מעניינות על שוקולד
שוק השוקולד בעולם מוערך בכ-70 מיליארד דולר.
שוק השוקולד בעולם נשלט על ידי מספר חברות מועט של חברות שוקולד גדולות, שלצדן חברות קטנות רבות שמתמחות בייצור שוקולד בוטיק.
שוויץ היא בין שיאניות צריכת שוקולד לנפש לשנה, המגיעה ליותר מ-10 ק"ג בשנה בממוצע. במערב אירופה הצריכה הינה 7 ק"ג בשנה בממוצע לנפש. בארה"ב, צריכת השוקולד לאדם עומדת על כ-5 ק"ג בשנה בממוצע וכאן ובישראל - על כ-3 ק"ג בלבד.
לעוד המון עובדות מעניינות ומשעשעות על שוקולד
איכות השוקולד
הכלל החשוב והבסיסי ביותר בשוקולד – ככל שאחוזי מוצקי הקקאו וחמאת הקקאו במוצר גבוהים יותר, איכותו טובה יותר (בכל מוצר שוקולד מצוינים אחוזי מוצקי הקקאו על גבי האריזה)
למידע נוסף על איכות השוקולד של סוגי שוקולד שונים